06-49884027 janneke@zonnejans.nl

Inspiratie uit de natuur

 

De natuur als grote inspiratiebron, ook voor het schrijven van teksten en het opdoen van nieuwe ideeën.

Op deze pagina lees je verhaaltjes, anekdotes en ervaringen die ik schrijf en ontstaan zijn in, door, met of uit de natuur.

 

Inspiratie uit de natuur ontvangen?

De knipoog

De knipoog

Volle maan. Als een grote lichtgevende bol staat ze daar, terwijl ik dit schrijf. Hoog aan de hemel. Kracht uit te stralen. Als een lichtbron in de duisternis. Ik denk terug aan gisteren. De eerste dag na de avond dat plots de harde lockdown aangekondigd werd. Het...

Geurende herinneringen

Geurende herinneringen

“Ruik je de maïs?”, vraag ik aan mijn man, terwijl we langs een maïsakker lopen. De planten staan dit jaar meters hoog. De regen heeft hen goed gedaan. De maïskolven zelf hebben wat langer op zich laten wachten. Maar ook die beginnen nu vol en dik te worden.   Op...

Het Lot

Het Lot

Teer, kwetsbaar, fragiel, zit hij daar in het gras. Zojuist gedroogd met een stukje keukenpapier. Nadat we hem vonden in een emmer met laagje water. De veertjes aan elkaar geplakt. De pootjes nog dunner dan luciferstokjes. Het bekje gaat open als je met je vinger...

Moeders

Moeders

Daar staat ze. Op de vensterbank. Omringd door haar nageslacht. Steeds geler wordt ze. Haar kern is al weg. Afstervend. Een natuurlijk proces; je komt en je gaat. In de hoop dat je je voort hebt kunnen planten. En je genen zich verspreiden over de wereld.   Souvenir...

Wintersport

Wintersport

Ken je dat gevoel? Het vriest dat het kraakt. De zon staat aan een blauwe hemel. Het is helder en fris weer. Je pakt je schaatsen uit de kast. Kleed je warm aan, laag over laag. Muts op. Handschoenen aan. En gaan. Een bevroren vennetje in de buurt. En je schaatst....

Geluk

Geluk

Plots komen er een paar zinnen omhoog. “Ik loop door het veld en ik kijk om me heen en ik denk dan, waar is iedereen op het mooiste moment van het jaar, pure stilte en rust en alleen in het veld, in het hier en het nu, hier en nu... “ De melodie komt er spontaan bij....

De kerstroos

De kerstroos

Traditiegetrouw bracht ik haar een paar dagen voor de kerst een mooie rode kerstroos. Blij als ze daarmee was zette ze deze voor haar keukenraam. Precies in het hoekje. Aan de zijkant van het huis. Zodat wij er ook van mee konden genieten. Groene vingers had ze. Dus...

Mistige magie

Mistige magie

De teller staat op 35 als ik door het Dwingelderveld fiets. Nog een paar kilometer te gaan. Het is koud, mistig en kil. Een dag waarop je normaal gesproken binnen zou blijven; het weer nodigt niet uit om er op uit te trekken. Echter, de behoefte aan bewegen in de...

Een bijzondere ontmoeting

Een bijzondere ontmoeting

Vrijdagochtend half 7. Ik stap op de fiets. Op weg naar mijn werk. Veertig kilometer verderop. Mijn route doorkruist drie natuurgebieden. Op de vroege ochtend is dat een cadeau. Altijd wat te zien, te horen, te beleven. Zo ook deze ochtend. In de berm langs de weg...

Oog voor detail

Oog voor detail

“Wat een rommeltje is het daar.” Ik hoor het haar zeggen, een oudere dame van een paar straten verderop. En nog een keer: “Wat een rommeltje.” Ik voel mijn buik samen knijpen. Ik heb de neiging om naar haar toe te rennen, maar ben me ervan bewust dat dit niet het...