Inspiratie uit de natuur

 

De natuur als grote inspiratiebron, ook voor het schrijven van teksten en het opdoen van nieuwe ideeën.

Op deze pagina lees je verhaaltjes, anekdotes en ervaringen die ik schrijf en ontstaan zijn in, door, met of uit de natuur.

 

Een bijzondere ontmoeting

Een bijzondere ontmoeting

Vrijdagochtend half 7. Ik stap op de fiets. Op weg naar mijn werk. Veertig kilometer verderop. Mijn route doorkruist drie natuurgebieden. Op de vroege ochtend is dat een cadeau. Altijd wat te zien, te horen, te beleven. Zo ook deze ochtend. In de berm langs de weg...

Oog voor detail

Oog voor detail

“Wat een rommeltje is het daar.” Ik hoor het haar zeggen, een oudere dame van een paar straten verderop. En nog een keer: “Wat een rommeltje.” Ik voel mijn buik samen knijpen. Ik heb de neiging om naar haar toe te rennen, maar ben me ervan bewust dat dit niet het...

Kind als spiegel

Kind als spiegel

Het valt me steeds vaker op. De manier waarop volwassenen met hun kinderen omgaan. Hoe vaak wordt er niet naar ze gesnauwd. Doen ze in de ogen van vader en moeder iets verkeerd. Moeten ze zich aanpassen aan anderen. Wordt er niet naar ze geluisterd. Ik hou soms mijn...

Onzichtbare kunstwerken

Onzichtbare kunstwerken

Het is mistig en koud. Het is zo’n dag dat het lijkt alsof het nooit licht wordt. Zo’n dag dat je misschien alleen maar in je bed wil liggen. Of lekker warm bij de open haard wil kruipen. Ochtendgeluiden Ik loop met de hond door het bos. Het is nog vroeg in de...

Natuur(lijk) vanzelfsprekend

Natuur(lijk) vanzelfsprekend

Buiten zijn. In de natuur. Voor mij zo vanzelfsprekend. Gewoon. Natuurlijk. Ik word er blij van. Voel me er prettig door. Krijg nieuwe inspiratie. Mijn energie gaat ervan stromen. Creativiteit krijgt vrij spel. Als kind was ik al veel buiten te vinden. Gewoon omdat...

Pluk de dag

Pluk de dag

Terug van een herdenking. Veel te jong was ze. Veel te snel ging het proces van gezond naar ziek naar overleden. Heel onwerkelijk. Niet te vatten. Een mooi mens. Krachtig. Vol in het leven staand. Talentvol. Iemand waar je niet omheen kunt. Ze wàs er. Fijn om er nog...

Mijn opa

Mijn opa

Vandaag is de geboortedag van mijn opa. 110 jaar zou hij geworden zijn. Niet zo raar dat hij er nu niet meer in levende lijve is natuurlijk. Toch leeft hij voor mij nog altijd voort. Plantenkennis Ik was 11 jaar toen mijn oma overleed. De jaren daarna kwam mijn opa...

Smikkelplant

Smikkelplant

Ze zijn er weer. Mals en sappig. Fris en groen. Mijn oog valt er altijd op. Ik pik ze er steeds weer uit. Als ik ze zie moet ik plaatsvervangend watertanden voor mijn konijnen. Die dolgraag smullen van die overheerlijke bladeren. ‘Laat het maar altijd voorjaar en...